Tüm Belediye ve Konut İşçilerinin Sendikası

Mustfa Kemal Atatürk

Haberler

Kapıcıların Payına Düşen Havasız ve Rutubetli Evler


Birgün Gazetesi'nden Yunis Alaçam'ın haberine göre, Başbakan Erdoğan’ın “Artık bir kapıcı, bir odacı rahatlıkla otomobil alabilir duruma geldi” dediği konut işçileri sefalet düzeyinde yaşıyor. Türkiye’de yaklaşık 1 buçuk ile 2 milyon arasında kapıcı olduğu tahmin ediliyor. Bunların önemli çoğunluğu asgari ücret düzeyinde ve güvencesiz çalıştırılıyor. Tüm Belediye ve Konut İşçileri Sendikası Başkanı Alican Kayhan’a göre konut işçileri için bir adım atılmadı. Bu dönemde sadece iktidar değil iktidar ve muhalefet belediyeleri de konut işçilerinin yaşamının iyileştirilmesinde bir adım atmadı.

Kapıcıların Payına Düşen Havasız ve Rutubetli Evler
Kayhan, “Bazı kapıcıların otomobili olabilir. Dairesi olabilir. Ancak büyük bir toplamdan bahsediyoruz. Önemli çoğunluk asgari ücretle çalışıyor. Sosyal güvenceleri yapılmıyor. Ve bu nedenle çoğu emekli bile olamıyor” diye konuştu.

‘Kapıcıların çoğu hasta’

“Çoğu kapıcının oturduğu daireler sağlıksız. Genelde apartman dairesinin kuytu, ışık görmeyen kısımları kapıcılara ayrılıyor. Gündüz ışık açık olmadan o evde oturamıyorlar. Resmen mağaraları andıran evlerde oturuyorlar” diyen Kayhan, “Çoğu kapıcı hasta. Havasızlıktan, rutubetten hastalanıyorlar” diyen Kayhan, “Başbakan çıkıp bu insanların refah düzeyi çok yüksek gibi gösteriyor. Kabul edilebilir değil” diye konuştu.

Ders çıkaran yok

Kayhan, “Samsun’da sel felaketi sırasında kapıcılar mağara evlere itilmeyi canlarıyla ödedi. Çünkü dere yatağında yapılan toplu konutların bodrum katları kapıcılara ayrılmıştı” dedi. Alican Kayhan, “O ölümlerden ders çıkarılmadı. O dönem Çevre ve Şehircilik Bakanı çıkıp bundan sonra kapıcıların oturduğu dairelere kıstas getirileceği beyanatını verdi. Aradan uzun zaman geçti. Atılan somut bir adım yok. Kırk metrekarenin altında olmaması, banyo ve tuvaletinin olması ile güneş görme koşulu gibi çok asgari insanca yaşama olanak verecek daireler olsa önemli bir iyileştirme sağlanmış olacak” ifadelerini kullandı.

En asgari yaşama koşullarının sağlanması için belediyelerin de imar planlarında düzenleme olması gerektiğini belirten Kayhan, “Bütün belediyelere gittik. İktidar belediyesi olsun sosyal demokrat belediye olsun. Bu konuda arzu ettiğimiz duyarlılığı gösteren olmadı. Yıllardır yaptığımız çalışmalarla bir arpa boyu yol alabildik” dedi. Bazı apartman yöneticilerinin iyi niyet sonucu bodrum kat yerine kapıcılarına çatı katını tahsis ettiğini kaydeden Kayhan, bunun yeterli olmadığını belirtti.

Tüm Belediye ve Konut İşçileri Sendikası Başkanı Alican Kayhan, kapıcıların kendi makus talihinin değişmesinin tek yolunun artık örgütlenmekten geçtiğini belirtti. Sendika olarak yıllardır örgütlülüklerini artırma çabası verdiklerini kaydeden Kayhan, bu süre içinde olanakları ölçüsünde kapıcılara destek olduklarını ve sorunlarının çözümünde rol aldıklarını belirtti.

Başkan Alican Kayhan'ın 1.Mayıs işçi Bayramı mesajı

Başkan Alican Kayhan'ın 1.Mayıs işçi Bayramı mesajı

BASINA VE KAMUOYUNA DUYURU

BASINA VE KAMUOYUNA DUYURU

DUYURU

KAPICILARIN SESİ:KONUT İŞ SENDİKASI

Sendikaya Sor

Sendikaya Sor.

Mevzuat, Yönetmelik ve Merak Ettiğiniz Konuları Bize Yazın.

© Copyright Konut - İş Türkiye Kapıcılar ve Kaloriferciler Sendikası

Web Tasarım